Burenrecht
Ruzie over allerlei onderwerpen
Burenruzies ontstaan over allerlei onderwerpen en zorgen vaak voor veel frustratie en spanningen. Het blijkt dat bij veel betrokkenen onduidelijk is hoe de verhouding tussen buren precies zit en wat je van de ander mag verwachten.
De wet kent een aantal regels waarin het burenrecht is geregeld. Het is geen dwingend recht. Betrokkenen kunnen ervan afwijken. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen afspraken die persoonlijk en die zakelijk zijn. Persoonlijke afspraken gelden alleen tussen de buren zelf. Anders gezegd, als de één verhuist, vervallen de afwijkende afspraken. Zakelijke afspraken zijn gekoppeld aan de eigendomsrechten van de grond of van de woning. In dat laatste geval zal er vaak sprake zijn van een erfdienstbaarheid. Daarnaast zijn er ook nog kwalitatieve verplichtingen; dat zijn persoonlijke afspraken met een zekere zakelijke werking.
Geschillen burenrecht
- Geschillen over de erfgrens. Als deze grens niet vaststaat, kan de grens via de Rechtbank vastgesteld worden. Soms staat een schutting, muur of heg op grond van de buren of is deze te hoog. Dan kan je actie ondernemen.
- Beplanting nabij de erfgrens; De wetgever heeft regels gesteld aan het plaatsen van beplanting op of bij de erfgrens.
- Hinder, zoals het verspreiden van rumoer, stank, rook. Zelfs door het ontnemen van licht of lucht kan hinder ontstaan.
- Aanwezigheid van onrechtmatige vensters. Het is niet breed bekend, maar vensters, muuropeningen of balkons binnen twee meter van de erfgrens zijn niet toegestaan, als die direct uitzicht bieden op het erf van buren. Daar zijn wettelijke regels voor. Die gelden zolang de buren onderling niets anders afgesproken hebben.
- Erfdienstbaarheden, zoals een opstalrecht of recht van overpad, waarbij een geschil ontstaan is over het gebruik ervan.
- Verder zijn er geschillen denkbaar over het gebruik van een ladder of steiger op de grond van de buren en gebruik van een noodweg.