Appartementsrecht

Wat is een appartementsrecht eigenlijk?

Een appartementsrecht is een aandeel in het eigendom van een wooncomplex (flatgebouw) of een stuk grond met het exclusieve gebruiksrecht van een bepaald privégedeelte. Voorbeelden van dit privégedeelte zijn de woning, een bijbehorende berging of een parkeerplaats.

Hoe ontstaat een appartementsrecht?

Een notaris vestigt het appartementsrecht via een notariële akte, waarin een (flat)gebouw onderverdeeld wordt in kleinere gebruiksruimten. We noemen dat ook wel splitsing in appartementsrechten. Het gevolg hiervan is dat alle eigenaars van de appartementsrechten gezamenlijk eigenaar zijn van het gehele gebouw en dus ook van de gezamenlijke ruimtes. Voor het gebruik en onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes wordt verplicht een Vereniging van Eigenaars (VvE) opgericht. Alle appartementseigenaars worden verplicht en automatisch lid van die VvE.

Problemen in de praktijk

In de praktijk ontstaan problemen tussen eigenaars onderling over bijvoorbeeld lekkages, gebruik van gemeenschappelijke ruimtes, geluidsoverlast en onderhoud aan of investeringen in het gebouw. Ook ontstaan problemen met de VvE zelf of met het bestuur ervan. Over achterstallig onderhoud, tekorten op de resultatenrekening, het meerjarenonderhoudsplan (MJOP), de uitgaven van de VvE, de reservevorming en de onderhoudscontracten.

Wat kan Damen Juridisch Advies voor jou doen?

Loop je als bestuur van een VvE tegen problemen aan met een opdrachtnemer, een onderhoudsbedrijf, verzekeraar, aannemer of appartementseigenaar? Dan heb je soms hulp en ondersteuning nodig bij de aanpak van dat probleem. Damen Juridisch Advies kan jou daarbij helpen om de juiste keuzes te maken en de juiste beslissingen te nemen.

Ook bij (geëscaleerde) geschillen of een conflict helpt Damen Juridisch Advies jou om dat onderling op te lossen. Om een (langlopende) procedure bij de Rechtbank en hoge kosten te voorkomen. Mocht het niet lukken om dat geschil op te lossen, dan staat Damen Juridisch Advies jou ook in rechte bij.

Alex Damen voert procedures bij de Rechtbank en vertegenwoordigt daar jouw belangen. Scherp, helder en op resultaatgericht.

Juridisch advies nodig?

Profiteer van onze jarenlange ervaring in het vastgoedrecht, waaronder bouwrecht, koop/ verkoop vastgoed, huurrecht, appartementsrechten en burenrecht.